ÉnVélemény

ÉnVélemény

A miniszterek nem követik Orbán Viktor utasításait?

2015. március 28. - Péter Tóth

A pénzügyi szektort ismerők szerint erős a gyanú, hogy a Kormány bennfentes kereskedést folytatott akkor, amikor plusz információk tudatában megkezdte a kormányzati pénzek kimenekítését a brókercégektől. Hogy a bennfentes kereskedés ténye mennyire állja meg a helyét, azt döntsék el a szakértők.

Ami tény: a pénz kivét egyértelműen Orbán Viktor utasítására történt, ezt maga tisztázta soproni sajtótájékoztatóján, március 25-én.

quaestor_logo-665.jpg

A Quaestor ügyben felmerült az a forgatókönyv, hogy Tarsoly Csaba 1 nappal korábban tájékoztatta Szijjártó Pétert és rajta keresztül Orbán Viktort, hogy a Quaestor nagy bajban van, lehetséges, hogy fizetésképtelenné válik. Ez az információ elég lehetett ahhoz, hogy a Külügy cége még pont időben, a csőd reggelén még ki tudta venni a 3,8 milliárdos államkötvény vagyonát.

Mivel ezt a Külügy cége állampapír helyett pénzben kapta meg az összeget, szinte biztos, hogy a magánszemélyek, a mostani Quaestor károsultak már e miatt nem kaphatták meg a pénzüket.

A bennfentes kereskedésre utaló vádakat a Kormány részéről többen cáfolták. Az egyik érv az volt, hogy a pénzek kimentésére nem Tarsoly Csabától kapott információk miatt adott utasítást Orbán Viktor, hanem jóval korábban, egy február 25-i kormányülésen.
A kormányzati kommunikáció szerint 13 nappal korábban, a Buda-Cash botrány után egy nappal. Orbán Viktor „hihetetlen éleslátással” döntött a pénzek kimentéséről a brókercégekből.

Ha ez tényleg így történt, akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyszerűen figyelmen kívül hagyta Orbán Viktor szavait.

Az egyértelmű miniszterelnöki utasítás ellenére még 12 napig tartottak 3,8 milliárd forintnyi értéket a Quaestornál.

Tehát vagy nem igaz, hogy az utasítás már február végén ki lett adva, vagy a Külügy cége és maga Szijjártó Péter nem követte Orbán utasítását.

A Fidesz kormány közpénzekkel tőzsdézik?

Továbbra sem tiszta a kép abban, hogy a minisztériumok, kormányzati szervek vagy állami vállalatok miért és mennyi közpénzt tartanak különböző kockázati befektetésekben.

A Fidesz egyik döntése ugyanis az volt, hogy az államkincstár számára évekkel ezelőtt lehetővé tette az államkötvény számlák vezetését. Ennek a rendeletnek pont az volt az oka, hogy a közpénzek a lehető legbiztosabb helyen legyenek. A Fidesz, tehát Orbán Viktor ezen igénye teljesen támogatható és logikus. Az állami pénzek az államnál legyenek.

Ennek ellenére most kiderült, hogy legalább egy minisztérium nem felelt meg ennek.

De milyen pénzről is van szó?

A napokban több pénzügyi szakember elkezdte pedzegetni azt a kérdést, hogy egyáltalán a minisztérium cégének honnan és miért van 3,8 milliárd forint befektethető pénze. Ugyanis a minisztériumok és azok cégei nem lehetnek profitorientált vállalkozások.
Ha a működésükből adódóan ilyen összegű felesleg keletkezik, akkor a költségvetés van rosszul elkészítve. Az a minisztérium túl sok költségvetési pénzt kap, le kell csökkenteni.

Persze, mondhatjuk azt, hogy 3,8 milliárd forint az egész ország költségvetését nézve elhanyagolható. De nem biztos, hogy minden összeget látunk. Most, a Quaestor ügy kapcsán, a Külügyi tárca, pontosabban a cégének tartalékolása kiderült. Vajon hány ilyen pár milliárdos kis állampapír csomag van még különböző kormányzati cégeknél?

Én, mondjuk egy korház-igazgató helyében, már írnám is a levelet:

"Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök úr,

A napokban a sajtóból értesültem arról, hogy az egyik minisztérium cégénél 3,8 milliárd forintnyi felesleges pénz van, amit államkötvényekben tartott eddig, mert a mindennapos működéshez nincs szüksége rá. Most, hogy forintosítva megkapta, ha lehetne, én elkérném ezt a pénzt.

Önöknek ez nem nagy összeg és ezek szerint nincs is rá szükségük. A kórházam és az egészségügyi ellátás viszont napi gondokkal és mérhetetlen pénzhiánnyal küzd. A 3,8 milliárdos összeg minden egyes forintjának meg lenne a helye nálunk. Én nagyok sok mindent tudnék vele kezdeni.

Tisztelettel:

dr. xyz
korház-igazgató "

A bejegyzés trackback címe:

https://private-opinion.blog.hu/api/trackback/id/tr387312288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása