ÉnVélemény

ÉnVélemény

Semmire sem jó, átverős termékek

Hiába a sokmilliós büntetés

2014. december 21. - Péter Tóth

Az internet nem felejt, hogy valami remek közhellyel kezdjem, de tényleg nem. Jó visszaolvasni a pár hónapos/éves fórum-beszélgetéseket, ahol egyesek vallási áhítattal érvelnek például a pulzáló mágneses izé hihetetlen hatékonysága mellett. Vajon, most mit mondanának?

Érveltek egy olyan termék mellett, melyről mostanra kiderült, hogy az égvilágon semmire nem jó és a fogyasztók átverése miatt a terméket betiltották.

Energiaspirál (12 millió Ft-os büntetés), pulzáló mágnes matrac (44 millió Ft), elektromos méregtelenítő lábáztató (10 millió Ft) és még sorolhatnám azokat a csodaeszközöket, melyeket égőszemű „feltalálók” vagy szimpatikus forgalmazók próbáltak eladni a népnek. Teszem hozzá, sikerrel.

És ezek azok, amelyek pozitív hatását soha nem sikerült bizonyítani, vagy magáról az eszközről derült ki, hogy rettenetes átverés. Kormányunk ellenőrző szervei mostanában elég keményen csaptak oda a forgalmazóknak, nagyon helyesen. És most hessegessük el azt az apró gondolatsort, hogy ezt valszeg önös érdekből teszik és a kormánypárt saját gazdasági érdekcsoportjainak tisztítják a területet.

Azt azonban nem értem, hogy az amúgy elég markáns igazi alternatívgyógyász társadalom miért nem képes kitaszítani magából az átverőket. Mert biztosan vannak dolgok, melyek működnek. Például a gyógynövények szerepe nem kétséges, ha azokat helyükön kezeljük. És most nem az „éjfélkor fekete kakas vérét kell folyatni egy marék pitypangra” típusú kuruzslásról beszélek.

Viszont újabb és újabb csodaeszköz és csodaszer forgalmazók jelennek meg. És újabb és újabb emberektől csalnak ki pénzt és tűnnek el nyomtalanul.

A legszemetebb húzás az egészben, amikor beteg és elkeseredett embereket vernek át. Olyan embereket, akik súlyos betegségük tudatában bármilyen apró lehetőségbe belekapaszkodnak. Mert hinni akarnak, mert gyógyulni akarnak. Akik ezt megteszik, azok a legnagyobb férgek az alternatív gyógyászat kamufrontján. (Oké oké, a placebo hatás létezik, de abban az esetben sem az eszköz gyógyít.)

A mondat, ami az átverések adu ásza.

Az orvostudomány és/vagy a gyógyszergyárak szándékosan elhallgatják ezt a találmányt, mert az ő gazdasági érdekük, hogy az emberek betegek maradjanak.

De most azért megveheted, mert ők nagyon jó fejek és semmi gazdasági érdekük nincs. Ezért kerül most csak 100 000 forintba 250 000 helyett. Te meg ülsz otthon egy világító leddel az orrodba, és érzed a gyógyulást, hiszen 100 ezerért biztos hatékony.

orr_led.JPG

Az sem tűnik fel, hogy a fröccsöntött borítás alatt valószínűleg 200 forintnyi elektronika van és kábelekkel mindennel együtt max 3 000 forintból kihozható. Pedig nem, mert valószínűleg egy Kínából jövő hajón rakatják össze útközben gyerekmunkásokkal, napi egy tál rizsért, szóval mindennel együtt van vagy ötszáz forint a gyártása.

De kik és miért érvelnek a különböző vitákban meggyőződéssel a kamu eszközök mellett?

Ha levesszük a forgalmazó által fizetett bérkommentelőket, két csoport marad.

Akik igazán hisznek benne, mert jó dumával simán megetették velük. Ők nem elég okosak, hogy belássák vagy megértsék az ellenérveket. Megvezették őket az áltudományos dumával, a nem létező orvosok nem létező tanulmányaival és a kamu ellenőrző szervek engedélyeivel.
És vannak, akik közben rájöttek az átverésre és akkor már dögöljön meg a szomszéd tehene is.
Mindkét csoporttal vitatkozni szinte időpocsékolás. Pedig kellene.

Az átverések folytatódnak?

Persze, hogy folytatódnak. Amíg lesz bepalizható ember, aki nem gondolkodik, addig lesz, aki ezt kihasználja.

Érdekességként egy történet:

A semmire sem jó, Energiaspirál néven forgalmazott fröccsöntött műanyagdarab „feltalálóját” és forgalmazóit 1 + 11 millió forintra büntette a GVH. Határozatban mondta ki, hogy a termék forgalmazása a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen magatartás és a két céget a kereskedés beszüntetésére kötelezte.

A terméket 2009 november és 2012 július között forgalmazták. A forgalmazók árbevétele 2010 és 2012 között összesen 895 478 000. Tehát, 12 milliós büntetés, de két és fél év alatt közel 900 milliós bevétel.

Az Energiaspirált még most is árusítja egy másik cég.

Kép forrása: qi-light.com

A bejegyzés trackback címe:

https://private-opinion.blog.hu/api/trackback/id/tr377002015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása