ÉnVélemény

ÉnVélemény

Vasárnapi nemnyitva tartás

Sikeres lehet egy népszavazás most?

2014. december 20. - Péter Tóth

Sokan úgy gondolják, hogy a napokban elfogadott és márciusban életbelépő törvényt a nép elé kell vinni. Szavazzanak ők, hogy akarják e zárva az üzletek nagy részét vasárnap, vagy nem. De nem biztos, hogy ez sikerrel járna.

szavazas.jpg

A kezdeményezés jó, hiszen ez sokak életét befolyásolja. A vállalkozók bevételtől esnek el, de a költségeik nem csökkennek ezzel arányosan. Az alkalmazottak száma vagy munkaideje is kevesebb lesz, így vagy munkanélküliek lesznek vagy kevesebbet keresnek majd. És nem utolsó sorban vannak páran, akik szeretnek vasárnaponként vásárolni.

Abban azonban nem vagyok biztos, hogy a különböző civil szervezetek és ellenzéki pártok számára ez e a megfelelő pillanat a népszavazás kikényszerítésére.

Mellette szól, hogy jelenleg igen erős a kormányellenes hangulat, ami talán kitart a januárban történő népszavazásig. Ez azt jelenti, hogy talán többen mennének el az ellenzők közül, mert érezhetik, hogy talán van esély.

Ellene szól viszont, hogy a vasárnapi zárva tartás hátrányait még nem érzik. Ez még csak egy virtuális, egy majd lesz szituáció. Az ember pedig amíg nem a saját bőrén tapasztalja ennek a kárát, addig nem fog rászánni még 5 percet sem, hogy szavazzon ellene.

És ott van még a Fidesz-KDMP faktor. A jelenlegi kormánypártok ugyanis rendelkeznek egy akkora szavazóbázissal, akik simán hoznák a népszavazást nekik. A kormánypártok szavazói ugyanis rendesen, jó szavazó módjára, mindig a megfelelő számban elmennek és leadják a szavazatukat pártjuk mellett. Nem feltétlen fontolják meg, vagy gondolják át. Bíznak a pártjukban és arra számítanak, hogy azok jó döntést hoznak.

Ha a népszavazás áprilisban vagy májusban történne, megváltozna kicsit a képlet.

Elképzelhető, hogy a kormányellenes hangulat csökken addig. De cserébe lenne jó pár ember, akik ugyan politikailag támogatják a Fideszt, de már saját bőrükön tapasztalják a zárva tartás hátrányait. Így már bizony pártpreferencia ide, hűség oda, józan ésszel szavazna.
Ugyanebből az okból sokan, akiket ez a kérdés most egyáltalán nem mozgatna meg, szintén elmennének, mert akkor már fontos lenne.

Nem lennék tehát meglepve, ha Szepessy Zsolt volt monoki polgármester által benyújtott népszavazásról szóló kérelmet a Nemzeti Választási Bizottság elfogadná és a lehető leghamarabb kiírná a népszavazást. Ekkor ugyanis a Kormány számára akár nyerhető is lenne.

Kép forrása: redletterchristians.org

A bejegyzés trackback címe:

https://private-opinion.blog.hu/api/trackback/id/tr237000947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása