ÉnVélemény

ÉnVélemény

Juhász Péter nekiment a belvárosi szociknak a tavalyi kampány miatt

2015. január 20. - Péter Tóth

Az eddig is látható volt, hogy Juhász Péter, kihasználva a körötte lévő média felhajtást, egyértelműen saját magát kívánja a belvárosi baloldal egyeduralkodójává tenni. Átgázolni mindenkin, aki a saját politikai oldalán esetleg több potenciállal rendelkezhet.

juhaszpeter.png

(kép forrása: budapestbeacon.com)

Teszi ezt most éppen úgy, az Indexen megjelent riport egyik mondanivalója szerint, hogy az őszi kampány eseményein keresztül szól be az MSZP-nek. És teszi ezt úgy, hogy konkrétan hülyeségeket beszél.

Állításai szerint az akkori szoci aktivisták és a helyi MSZP alapszervezet nem igazán dolgoztak meg az ő boldogságáért. Mondatai azt sugallják, hogy már akkor a helyi MSZP valami titkos okból kifolyólag az ő eredményei ellen dolgozott. (Mintha bármi esélye lett volna!)

Ezzel csak az a gond, hogy az akkori kampányt közelről ismerők, sőt a helyi lakosok egy pöttyet másképp emlékeznek. És sajnos a tények, a logikus következtetések is azt mutatják, hogy Juhász Péter ezzel összefüggő mondatai fényévekre vannak az igazságtól.

Alapfelállás

2014 őszén, az Önkormányzati Választásokra, a hírek szerint, igen nehezen állt össze a baloldali összefogás az V. kerületben. Elég sokáig lehetett hallani a tolófájások hangját, míg valami eredmény született ebben. Több alkalommal szóltak arról a kiszivárgott információk, hogy a három párt (Együtt-PM, DK, MSZP) már kész megállapodását Juhász Péter másnap már nem írta alá, hanem újabb előnyöket követelt magának vagy pártjának. Annak ellenére, hogy előző nap ő maga állapodott meg.

A helyi MSZP szerintem a végén már belement mindenbe, mert az egyéni indulás csúnya kiszavazó-showt lengetett előre. Legyen összefogás, bármi áron. Gyanítom, hogy a Polgármester-jelölt személye (Péterünk) sem esett jól nekik, hiszen Steiner Pál, az MSZP korábbi Polgármestere, ismert és elfogadott a belvárosi baloldaliak körében. Logikus következtetés, hogy ezt bizony erőszakkal tuszkolták át a helyi szocikon.

De lényeg, hogy összeállt végül a baloldal a kerületben. Közös jelöltek a 10 egyéni választókerületben, ebből 4-be az Együtt-PM, 3-ba a DK és 3-ba az MSZP küldte harcba saját erős emberét. Közös induló tehát mind, összes párt logója ott a szavazólapon. Ehhez jön még a közösen állított lista, (erről még lesz szó), és a Polgármester-jelölt személye.

A megállapodás értelmében, ha igazak a hírek (igazak), minden párt a saját emberének kampányol az adott választókerületben és esetleg közös összehangolt kampány a csomópontokon.

A megállapodás továbbá arról is szólt, hogy a Polgármester-jelöltet nem közösen állítják, hanem az Együtt-PM.

Álljunk meg egy pillanatra. Akkor kinek a jelöltje volt Juhász Péter?

Juhász Péter a 2014-es Önkormányzati Választásokon az Együtt-PM pártszövetség jelöltje volt. Nem az összefogás jelöltje, nem közös jelölt az MSZP-vel, hanem kizárólag a saját pártjának jelöltje.

Innentől kezdve, még ha igaz is lenne, hogy semmilyen segítséget nem kapott a helyi MSZP csapatától, akkor sem szólhatna egyetlen szót sem, mert az szocialistáknak az égvilágon semmi közük nem volt az ő jelöléséhez és kampányához.

Ebből azért rögtön látszik, hogy Juhász Péternek nem sok fogalma van a választás és a kampány működéséről.

Az MSZP-s aktivisták megtagadták a segítséget a kampányban

Bár még mindig nem értem, hogy milyen kampányban kellett volna segítenie az MSZP –nek Juhász Pétert, hiszen Őt a saját pártja indította önállóan, az egyéni választókerületekben pedig minden párt a saját emberéért dolgozott, nézzük a tényeket.

Az MSZP aktivisták nem gyűjtöttek elég aláírást

Az Együtt-PM és a DK tagjai nagy arányban mind az MSZP-ből léptek ki/léptek tovább. Mind olyan baloldali érzelmű emberek, akik valami okból nem a szocialistákhoz kívánnak tartozni. Meg lehet őket érteni ezért. És ugyanez a mondható el a szavazóikra is. Baloldaliak, Fidesz ellenesek, de nem MSZP szimpatizánsok.

Ha ezt megfordítjuk, akkor viszont az is látható, hogy a kimondottan MSZP szimpatizáns és szavazó sem annyira gerjed az Együtt által indított polgármester jelöltre. Hogy kevésbé árnyaltan fogalmazzak, az idősebb MSZP szimpatizánsok például konkrétan rühellték Juhász Pétert, sokkal szívesebben látták volna jelöltnek Steiner Pált. Naná, hogy nem írtak alá neki.

Nem kell tehát itt összeesküvés elméleteket keresni. Teljesen logikus, hogy egy Együtt-PM aktivista sokkal könnyebben írat alá a saját támogatójával a saját pártjának Polgármester-jelöltjére, mint egy MSZP aktivista. És a DK-s emberekkel is nagyjából ez a helyzet.

Akinek egy pici rálátása van a kampányok működésére, a választópolgárok viselkedésére és van agya, az nem akar ebbe belemagyarázni semmit.

A kampányanyag teljes hiánya

Képzeljük el, ahogy a szoci aktivista elkocog a választóhoz, hogy támogató aláírás kérjen a saját jelöltjére. Amikor ez megtörténik, tesz egy próbálkozást, hogy nem e lehetne e esetleg még Juhász Péternek is egy aláírás.

 Juhász Péter? Az ki az? – kérdez a választó
 Őőő, hát a baloldali Polgármester-jelölt. – válaszolja az aktivista
 Az MSZP indítja?
– Annyira nem, egy másik párt. De mi támogatjuk.
– Aha. Miért nem a Steiner indul?
– Ebbe most ne menjünk bele.
– Oké, legyen. Mit tud róla mondani?
– Semmi tájékoztató anyagom nincs tőle. Szóval én személy szerint nagyjából annyit, amennyi a sajtóban megjelent.
– Az újság azt írta, hogy Juhász Péter drogos.
– Nem az.
– Biztos?
– Nem tudom. Ezt kell mondanom.

– Aha, jó. Van valami szórólap vagy kiadvány róla, esetleg a programjáról?
 Nincs. Nem készült semmi, úgy tudom, még nyomtatás alatt sincs.
 Tudja maga egyáltalán, hogy kinek kampányol?
 Nem.
– Azért így elég nehéz ugye?
– Elég fura.

És tényleg

Míg a szoci egyéni jelöltek bemutatkozó brosúrái a kampány első napján landoltak a postaládákban, plakátjaik az első éjszaka kikerültek az utcára, addig sem az Együtt-PM és a DK jelöltjei nem rendelkeztek nyomtatott anyagokkal, sem pedig Juhász Péter nem tudott felmutatni magáról semmi anyagot. Kivéve egy névjegykártya méretű valamit.

És ez nem csak az aláírásgyűjtés idejére volt jellemző. Minőségi, műanyagra nyomtatott „plakátok”, jól megtervezett grafikájú szórólapok az MSZP oldaláról az első perctől kezdve.

És vállalhatatlan, falapra ragasztott, rosszul kihelyezett és leeső plakátok, valamint elképesztő helyesírási hibákkal vastagon meghintett, nem túl igényes szórólapok. Úgy nagyjából a kampány második felétől csak. De addig a nagy semmi.

És ezt honnan veszem? Részben a belvárosiak láthatták és tapasztalták ezt. Részben pedig, mivel Juhász Péter a kampány utolsó harmadáig még egy kampányhelyiséggel sem rendelkezett, minden a helyi MSZP saját kampányközpontjában landolt. Ott voltak a pártok pultjai tárolva, ott folytak a megbeszélések és az aktivisták is onnan indultak Juhász Péter kampányához.

Bezony. Annak az MSZP-nek a saját kampányközpontját használhatta Juhász Péter és csapata, amelyik MSZP-nek semmi, de semmi köze nem volt hozzá, és ami állítása szerint folyamatosan ellene dolgozott.

Juhász Péter szerint az MSZP megszerezte az ő stratégiáját és kiadta a sajtónak.

Miért, volt neki olyanja? – kapta fel a fejét a kampányt igen közelről ismerő forrásom. És tényleg.

Sem a külső jelekből, plakátokból és szóróanyagokból, sem pedig a kampányt nézve belülről nem nagyon lehet felfedezni olyan ördöngösen nagy szuper kampánystratégiát.

Az eredmények magukért beszélnek.

A tények makacs dolgok, hogy valami közhelyeset is írjak. A valasztas.hu hivatalos oldalról pillanatok alatt beszerezhetőek az információk. Juhász Péter nagyjából ugyanannyi szavazatot kapott, mint az MSZP jelöltje az adott választókerületben. Egy kirívó van közte, de ott a szoci jelölt nagyon ismert és kedvelt volt, kicsivel többet kapott.

Az MSZP egyéni jelöltjei 13 darab szavazattal szereztek kevesebbet Juhász Péternek, mint az Együtt-PM egyéni jelöltjei. Ja, és úgy, hogy az MSZP-nek 3 szavazókerület jutott, az Együtt-PM –nek pedig 4.

Senki nem dolgozott ellene, annyit kapott, amennyit.

A választást meg persze így is úgy is csúnyán elbukta. Nevezzük nevén a gyereket, még a baloldali választók is rühellték őt. Ha kapott szavazatot, csak az összefogásnak köszönhette, nem feltétlen a személyének.

De nem sikerült, a belvárosi lakosok csúnyán nem kértek Juhász Péter polgármesterségéből.

Pártja is leszerepelt az önkormányzati választáson. Jelenlegi pozícióját kizárólag annak köszönheti, hogy a kompenzációs listán tutibiztos befutó helyre tolta be saját magát.

Igen igen, hölgyek és urak!

Az a Juhász Péter, aki polgármester jelöltként az „egymagam legyőzöm Rogán utódát” szintű felkiáltással robbant be az V. kerület életébe, az a Juhász Péter azért bebiztosította magának a tutit a lista biztos befutó második helyével.

Erre az egészre mondani, hogy a szoci jelöltek és a szoci aktivisták nem tettek meg mindent őérte, minimum csúsztatás. És még egyszer hangsúlyozom: Juhász Péter nem közös jelölt volt, hanem egyedül saját pártja jelöltje. Az egész V. kerületben az MSZP jelöltjei szerepeltek a legjobban és ők hozták a legtöbb szavazatot Juhász Péternek.

De, akkor ez az ember miről beszél?

A bejegyzés trackback címe:

https://private-opinion.blog.hu/api/trackback/id/tr427092051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása